ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА ОБНОВИ ЦЕНТРА ЛОЖИОНИЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ
24. Jan 2024.

ZAVRŠETAK RADOVA NA OBNOVI CENTRA LOŽIONICA DO KRAJA GODINE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica, koji se nalazi kod nekadašnje okretnice parne lokomotive ispod Mostarske petlje.

 

Obilasku kompleksa Ložionice prisustvovali su i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, predsednik Gradske opštine Savski venac Miloš Vidović i predstavnici kompanije „M enterijer” koja izvodi radove.

Predsednik Vučić je prilikom obilaska najavio da će radovi na Ložionici, zajedno sa vodotornjem i pasarelom, biti završeni do kraja godine, ocenivši da će to biti jedno od najboljih mesta u gradu i unikatan centar u Evropi.

On je rekao da će se u ovom multifunkcionalnom centru okupljati, pre svega, mladi zainteresovani za inovacije i nove tehnologije, ne samo iz Srbije, već i iz regiona i sveta.

-Ulepšaćemo i samu Gazelu, otvorićemo vodotoranj za posetioce. Ovo privlači mnogo turista - rekao je predsednik Vučić i naveo da je cilj današnje posete da se svi radovi gledaju i prate.

Radovi na obnovi kompleksa Ložionice započeti su pre gotovo godinu dana i obuhvataju rekonstrukciju Ložionice na 4.800 kvadratnih metara, uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice. Takođe je predviđena i izgradnja nove zgrade aneksa od 11.000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park.

Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite, a cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.