ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА ОБНОВИ ЦЕНТРА ЛОЖИОНИЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ
24. Jan 2024.

ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА ОБНОВИ ЦЕНТРА ЛОЖИОНИЦА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић обишaо је данас радове на обнови креативно-иновативног мултифункционалног центра Ложионица, који се налази код некадашње окретнице парне локомотиве испод Мостарске петље.

 

Обиласку комплекса Ложионице присуствовали су и председница Владе Ана Брнабић, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић, председник Градске општине Савски венац Милош Видовић и представници компаније „М ентеријер” која изводи радове.

Председник Вучић је приликом обиласка најавио да ће радови на Ложионици, заједно са водоторњем и пасарелом, бити завршени до краја године, оценивши да ће то бити једно од најбољих места у граду и уникатан центар у Европи.

Он је рекао да ће се у овом мултифункционалном центру окупљати, пре свега, млади заинтересовани за иновације и нове технологије, не само из Србије, већ и из региона и света.

-Улепшаћемо и саму Газелу, отворићемо водоторањ за посетиоце. Ово привлачи много туриста - рекао је председник Вучић и навео да је циљ данашње посете да се сви радови гледају и прате.

Радови на обнови комплекса Ложионице започети су пре готово годину дана и обухватају реконструкцију Ложионице на 4.800 квадратних метара, уз очување препознатљивог изгледа, као и водоторња и окретнице. Такође је предвиђена и изградња нове зграде анекса од 11.000 квадратних метара, уз подземну гаражу и велики парк.

Адаптација и програмско оживљавање напуштених објеката индустријског наслеђа модел је који се свуда у свету показао као изузетно продуктиван и одржив. Ложионица је индустријско наслеђе које ужива статус претходне заштите, а циљ реконструкције је очување културно-историјског наслеђа са додавањем модерних елемената.