ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ПОМОЋИ ИЗБЕГЛИЦАМА И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА НА САВСКОМ ВЕНЦУ
30. avg 2023.

POTPISANI UGOVORI O POMOĆI IZBEGLICAMA I INTERNO RASELjENIM LICIMA NA SAVSKOM VENCU

Predsednik Gradske opštine Savski venac Miloš Vidović i komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević potpisali su danas u zgradi Opštine tri ugovora o saradnji koji su namenjeni za poboljšanje uslova stanovanja interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu i rešavanje stambenih potreba izbeglica koja žive u neformalnom kolektivnom centru na teritoriji Savskog venca. Ugovori će biti realizovani kroz dodelu pomoći u vidu kupovine tri seoske kuće sa okućnicom, kao i kroz dodelu građevinskog i drugog materijala i opreme za popravku ili njihovu adaptaciju.

Istakavši da je Opština Savski venac od početka godine potpisala ukupno pet ugovora o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, predsednik Miloš Vidović je naglasio važnost pružanja pomoći izbeglim i interno raseljenim licima koja žive na ovoj teritoriji, a u cilju poboljšanja uslova stanovanja.

-Pomoć koju ovim putem dodeljujemo predviđena je za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom kao i za građevinski materijal za popravku ili adaptaciju predmetne seoske kuće. Zahvaljujući Ugovoru o saradnji sa Komesarijatom u cilju realizacije pomoći lica sa boravištem na Savskom vencu, Opština ovaj projekat sprovodi već nekoliko godina zaredom, i u projektu učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od najmanje 10% - izjavio je predsednik Opštine Vidović.

-Komesarijat je u toku ove godine podržao Gradsku opštinu Savski venac opredelivši joj 8.865.000 dinara kao pomoć za stambeno rešavanje pitanja izbeglica i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu, dok je Opština kao svoje učešće izdvojila 985.000 dinara. Potpisivanjem današnjih ugovora biće obezbeđeno 6 porodica iz neformalnog kolektivnog centra, od toga 5 porodica irl i 1 porodica izbeglica. Realizacija ovih ugovora se očekuje u narednih godinu dana i Komesarijat će pružiti maksimalnu podršku jedinicama lokalne samouprave kako bi se obezbedio krov nad glavom ovim porodicama - rekla je komesarka Nataša Stanisavljević.

Dodavši da je ovo je drugi put ove godine da Savski venac potpisuje ugovore sa Komesarijatom i na taj način pomaže sugrađanima, predsednik Vidović je izdojio da će zajednički cilj ostati rad na poboljšanju socijalno-ekonomskih uslova građana kroz programe za trajno rešavanje stambenog pitanja i ekonomsko osamostaljivanje i osnaživanje najugroženijih porodica na teritoriji GO Savski venac.

Pored GO Savski venac, Komesarijat je podržao još tri jedinice lokalne samouprave sa ukupno 14.850.000 dinara. Na teritoriji grada Beograda postoji 11 neformalnih kolektivnih centara u kojima prema prema popisu iz 2019. godine boravi 289 lica, a kada govorimo o Opštini Savski venac na ovoj teritoi postoji jedan neformalni kolektivni centar u kojem je smešteno 60 lica – poručeno je iz Komesarijata.

-Važno je istaći volju Komesarijata za izbeglice i migracije i opštine Savki venac da se za lica koja borave u istom obezbede bolji uslovi stanovanja i da se neformalni kolektivni centar zatvori. Uložićemo sve napore i nastaviti sa podrškom kako bi što veći broj porodica rešio svoje stambeno pitanje - zaključila je komesarka.