ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ПОМОЋИ ИЗБЕГЛИЦАМА И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА НА САВСКОМ ВЕНЦУ
30. авг 2023.

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ПОМОЋИ ИЗБЕГЛИЦАМА И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

Председник Градске општине Савски венац Милош Видовић и комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић потписали су данас у згради Општине три уговора о сарадњи који су намењени за побољшање услова становања интерно расељених лица док су у расељеништву и решавање стамбених потреба избеглица која живе у неформалном колективном центру на територији Савског венца. Уговори ће бити реализовани кроз доделу помоћи у виду куповине три сеоске куће са окућницом, као и кроз доделу грађевинског и другог материјала и опреме за поправку или њихову адаптацију.

Истакавши да је Општина Савски венац од почетка године потписала укупно пет уговора о сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, председник Милош Видовић је нагласио важност пружања помоћи избеглим и интерно расељеним лицима која живе на овој територији, а у циљу побољшања услова становања.

-Помоћ коју овим путем додељујемо предвиђена је за куповину сеоских кућа са окућницом као и за грађевински материјал за поправку или адаптацију предметне сеоске куће. Захваљујући Уговору о сарадњи са Комесаријатом у циљу реализације помоћи лица са боравиштем на Савском венцу, Општина овај пројекат спроводи већ неколико година заредом, и у пројекту учествује сопственим средствима у износу од најмање 10% - изјавио је председник Општине Видовић.

-Комесаријат је у току ове године подржао Градску општину Савски венац определивши јој 8.865.000 динара као помоћ за стамбено решавање питања избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица док су у расељеништву, док је Општина као своје учешће издвојила 985.000 динара. Потписивањем данашњих уговора биће обезбеђено 6 породица из неформалног колективног центра, од тога 5 породица ирл и 1 породица избеглица. Реализација ових уговора се очекује у наредних годину дана и Комесаријат ће пружити максималну подршку јединицама локалне самоуправе како би се обезбедио кров над главом овим породицама - рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Додавши да је ово је други пут ове године да Савски венац потписује уговоре са Комесаријатом и на тај начин помаже суграђанима, председник Видовић је издојио да ће заједнички циљ остати рад на побољшању социјално-економских услова грађана кроз програме за трајно решавање стамбеног питања и економско осамостаљивање и оснаживање најугроженијих породица на територији ГО Савски венац.

Поред ГО Савски венац, Комесаријат је подржао још три јединице локалне самоуправе са укупно 14.850.000 динара. На територији града Београда постоји 11 неформалних колективних центара у којима према према попису из 2019. године борави 289 лица, а када говоримо о Општини Савски венац на овој теритои постоји један неформални колективни центар у којем је смештено 60 лица – поручено је из Комесаријата.

-Важно је истаћи вољу Комесаријата за избеглице и миграције и општине Савки венац да се за лица која бораве у истом обезбеде бољи услови становања и да се неформални колективни центар затвори. Уложићемо све напоре и наставити са подршком како би што већи број породица решио своје стамбено питање - закључила је комесарка.