СВЕЧАНО ОТВОРЕН ОБНОВЉЕНИ "МУЗЕЈ МЛАДОСТИ"
09. Nov 2023.

SVEČANO OTVOREN OBNOVLjENI "MUZEJ MLADOSTI"

Novo ruho Muzeja 25. maj ugledalo svetlost dana

Povodom završetka poslednje faze radova na zgradi Muzeja 25. maj, održan je multimedijalni događaj „Obnova 2.0“ koji su zvanično otvorili direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević i potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture Maja Gojković, a svečanosti je prisustvovao i  predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović.

Na zgradi muzeja projektovana je animacija i pokretna grafika koji su nastali korišćenjem građe Muzeja Jugoslavije sa idejom da se predstavi arhitektonska, kulturna, društveno-istorijska, spomenička i umetnička vrednost zdanja i sugeriše okrenutost budućnosti, a muzejska zgrada „uz pomoć animacije i doslovno oživi“.

U uvodnom obraćanju istaknuto je da je sačuvan originalni izgled muzeja uz inovativna rešenja koja još lepše krase delo Mihaila Mike Jankovića.

Ministarka kulture Maja Gojković je izrazila zadovoljstvo zbog završetka velikog projekta - rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, jedne od najposećenijih i najaktivnijih muzejskih kuća u našoj zemlji i regionu i ukazala da je on među prvim namenski izgrađenim muzejima u Srbiji.

Muzej 25. maj, koji je nekada bio mesto odakle se obraćalo prvenstveno mladima, vremenom je postao eksponat po sebi uz jedinstven trag istorijiskih zbivanja koji sadrži mnogobrojna blaga naše novije prošlosti.

Na događaju su bile prisutne i ličnosti iz kulturnog i javnog života.