Насловна - 23.04.2024.
23. apr 2024.

NETAČNE INFORMACIJE DA ĆE SE OŠ „STEFAN NEMANjA“ RUŠITI

Predsednik Gradske opštine Savski venac Miloš Vidović, ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević, obišli su danas Osnovnu školu „Stefan Nemanja” na Senjaku i tom prilikom demantovali da je planirano rušenje ili ustupanje dela objekta i dvorišta ove obrazovne ustanove drugoj privatnoj, o čemu su pojedini mediji izveštavali.

Predsednik opštine Miloš Vidović pokazao je medijima dokument Komisije za planove Grada Beograda u kojem su, na osnovu prethodnog upita, članovi jednoglasno odlučili da na ovom području nije moguće planirati površine ostale namene koje bi ugrozile postojeću osnovnu školu. Isto važi i sa prostorom u objektu gde je u budućnosti jedino moguće planirati eventualno proširenje same škole, u skladu sa razvojnim planom. Prioritet na ovom području mora biti postojeća funkcija škole i stvaranje planskog okvira za njeno proširenje u okviru površina javne namene. Takođe, nije moguće menjati odnose javnih namena koji podrazumevaju zelene površine i druge javne namene definisane važećim regulacionim planom.

– Potpuno je jasno i nedvosmisleno – niti je ovde bilo u planu, niti će biti zatvaranja, rušenja ili iseljavanja škole – rekao je Vidović i poručio građanima Savskog venca da ne nasedaju na ovakve i slične neistinite informacije.

On je dodao da je u poslednjih nekoliko godina iz budžeta opštine uloženo 14,5 miliona dinara u renoviranje prostorija OŠ „Stefan Nemanja“, podsetivši da je rešen i višedecenijski problem sa grejanjem u školi koja je 2019. godine priključena na daljinski sistem grejanja.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je da je razlog današnje posete da istina dođe do dece i roditelja.

– Školu pohađa 435 mališana, zaista je lepa i u nju Grad ulaže i ulagaće. Škola ih uvodi u život u smislu da obrazovanje i vaspitanje budu moto za njihovu budućnost. Potpuna je neistina da neko planira da školu ruši, ustupi, proda ili bilo šta drugo. U nju se ulaže iz jednog jedinog razloga, a to je da uslovi budu bolji. Zato smo iznenađeni insinuacijama koje mogu biti zlonamerne ili iz nerazumevanja – kazala je ministarka Đukić Dejanović.

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević je podsetio da grad kontinuirano ulaže u obrazovni sistem, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima, te da su apsolutno netačne i neproverene informacije o rušenju ove osnovne škole koje su uznemirile roditelje i decu koja je pohađaju.

– Grad je prethodnih godina mnogo uložio u ovu školu. Urađena je nova fiskulturna sala po zahtevu škole, takođe zamenjen je stari kotao na mazut, koji je bio problem ne samo za decu, već i za čitavu okolinu. Sada se ova škola greje na prirodni gas. U planu je nastavak ulaganja u ovu obrazovnu ustanovu, koja se nalazi u jednom od najlepših delova grada, a pre svega u izgradnju sportskog igrališta i ozelenjavanje dvorišta. Apsolutno su netačne informacije koje su se pojavile u medijima i koje su uznemirile javnost o rušenju škole, tako da deca i roditelji nemaju razloga za brigu. Nije nam namera da srušimo nijednu školu u Beogradu. Naprotiv, imamo u planu izgradnju novih osnovnih i srednjih škola, kao i rekonstrukciju postojećih. Grad kontinuirano ulaže u obrazovni sistem, a podsetiću da je od juče počela i prijava za 20.000 dinara po svakom detetu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta za kupovinu udžbenika. Tu bih dodao i vaučere, koje smo dodelili svoj deci do 19 godina, kao i zimske i letnje programe koje smo uveli za osnovce i srednjoškolce – rekao je Nikodijević.