Насловна
20. jul 2023.

„ЧИСТА ЕНЕРГИЈА И ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ ЗА ГРАЂАНЕ У СРБИЈИ“: ОПШТИНА САВСКИ ВЕНАЦ ПОТПИСАЛА УГОВОР О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ДОМАЋИНСТАВА

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova  u 131 lokalnoj samoupravi, a ispred GO Savski venac ugovor je potpisao predsednik Skupštine Strahinja Kukić.

-U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti jednu milijardu, a opštine odnosno lokalne samouprave 800 miliona dinara- navela je ministarka Đedović.

-Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. Ovaj konkurs sprovodimo treću godinu zaredom, a prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere- rekla je Đedović naglasivši da ova pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, predstavlja zajednički rad na energetskoj tranziciji.

Predsednik Skupštine GO Savski venac Strahinja Kukić istakao je da već drugi put opština Savski venac učestvuje u ovom velikom projektu sa ciljem  da pomogne građanima i domaćinstvima u smanjenju potrošnje električne i toplotne energije.

-Ovo je značajan projekat i veoma važan korak i za lokalnu samoupravu i za državu i direktna korist i ušteda za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije kao i računi krajnjih korisnika. Cilj programa je  sufinasiranje zamene dotrajale stolarije za domaćinstva na teritoriji opštine. Sam način sporovođenja programa energetske sanacije na teritoriji GO Savski venac biće putem Javnog Konkursa na koji će građani moći da se prijave -izjavio je Kukić.