ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА САВСКОГ ПРИОБАЉА И ШЕТАЛИШТА ОРГАНИЗОВАНА НА САВСКОМ ВЕНЦУ
28. мај 2024.

ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА САВСКОГ ПРИОБАЉА И ШЕТАЛИШТА ОРГАНИЗОВАНА НА САВСКОМ ВЕНЦУ

Поводом Међународног дана реке Саве, ЈВП „Србијаводе“ и Општина Савски венац уз подршку Министарства заштите животне средине и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде  данас су спровели традиционалну заједничку акцију чишћења  шеталишта и приобаља реке Саве под називом „Нека река Сава буде плава“. 

 

Уз помоћ великог броја грађана који су се придружили чишћењу подршку акцији пружила су многа јавна предузећа из Београда, попут ЈКП ,,Зеленило Београд", ЈКП ,,Београдски водовод и канализација", као и водопривредна предузећа ,,Београдводе", ЈКП „Градска Чистоћа“ и ,,Галовица".

У акцији су учествовали и директор ЈВП „Србијаводе" Горан Пузовић, председник Општине Савски венац Милош Видовић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић.

Очишћена је обала од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади до сплава Речне полиције, а у акцији је сакупљено  неколико тона разноразног отпада, који је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

-Ова акција спроводи се од 2019. године на понос свих грађана који овде поред реке проводе своје слободно време. Ми смо дужни да бринемо о Сави, да се одговорно односимо према животној средини и наставићемо сличним акцијама да доприносимо да Савски венац буде лепши и чистији- поручио је председник општине Савски венац Милош Видовић.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да основни задатак треба да буде да нам све реке буду плаве.

-Потребно је од најмлађих узраста да шаљемо апел да бацамо смеће на за то предвиђена места, кроз константну едукацију и подизање свести“- истакао је Пузовић.

Министарка Ирена Вујовић похвалила је акцију чишћења и рекла да снажно подржава све иницијативе које за циљ имају јачање свести о важности очувања животне средине.

-Ово је одлична прилика да се још једном скрене пажња на изузетан значај реке Саве, која је важан еколошки и водени коридор у овом делу Европе- нагласила је министарка Вујовић.

У склопу обележавања овог догађаја, министар Александар Мартиновић је са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем обишао радове на чишћењу приобаља где су остале велике наплавине муља након уклањања пловних објеката у Блоку 45.

У склопу акције организоване су едукативне и спортске радионице за најмлађе, где су кроз бојење, заједно са запосленима ЈВП „Србијаводе“, учили о битним појмовима као што су реке, поплаве, загађење, отпад и рециклирање.