Одржана трибина „Целијакија и интолеранција на глутен“ у Општини Савски венац
Општина Савски венац у сарадњи са Заводом за здравствену заштиту радника “Железнице Србије“ организовала је данас трибину за грађане „Целијакија и интолеранција на глутен“ у Свечаној сали Општине Савски венац.
Испред Општине Савски венац на трибини се обратила председница Ирена Вујовић, директор Завода „Железнице Србије“ др Владо Батножић, а као стручни предавачи говорили су лекари Завода др Јелена Биџић и др Драгомир Лекић, као и др биотехничких наука Дајана Полексић из компаније “Александрија Фрушка гора“ која се бави производњом безглутенских производа.
Ирена Вујовић подсетила је да је Општина у претходном периоду организовала низ здравствених трибина са различитим темама, као и низ акција бесплатних превентивних прегледа за суграђане у сарадњи са Заводом „Железнице Србије“ и Домом Здравља Савски венац.
-С обзиром да се у мају обележава светски дан оболелих од целијакије, данас смо окупили стручне предаваче који ће разговарати са грађанима о овој важној теми у циљу развијања свести о целијакији и потешкоћама са којима живе оболели- рекла је Вујовић.
Др Владо Батножић објаснио је да од целијакије у Србији болује велики број људи од чега је 3 000 регистровано, а чак 70 000 нерегистровано и да се може јавити код било које старосне доби.
-Важно је да знамо која храна прави сметње, а то је она која садржи глутен. Ту спадају производи од пшенице и сродних житарица, ража и јечма. Главни корак у лечењу је промена начина исхране, а у последње време направљен је озбиљан помак у науци- истакао је Батножић.
Директорка развоја у домаћој компанији „Александрија Фрушка гора“ Дајана Полексић говорила је о специфичности низа производа од брашна од којих се могу направити тестенина, хлеб, крекери, као и разне грисине, а не садрже глутен, лактозу и казеин.
-Раније се од пиринча, проса или хељде могла направити само каша, не и хлеб. Пирамида исхране код особа које имају проблем са целијакијом је осиромашена, јер у Србији имамо стране увознике који су скупи. Међутим данас имамо домаће произвођаче који нуде повољне цене и висок квалитет ових производа. Тек сада имамо на тржишту житарице које су у основи исхране сваког човека, а које су намењене људима са проблемима везано за глутен. То су житарице просо, хељда и кукуруз- нагласила је др биотехничких наука Дајана Полексић.
Биљана Тодоровић, која годинама живи са дијагнозом целијакије, посебно је истакла захвалност што се оваква трибина организовала и што се имало слуха за грађане са овим потешкоћама, попут ње.
-Безглутенски живот није наш избор, али сналазимо се. Надамо се да ћемо у скорије време имати мало шири спектар платежно доступних производа ове врсте - поручила је Тодоровић.
На трибини је присуствовало око 100 заинтересованих грађана за ову тему, којима је компанија „Александрија Фрушка гора“ обезбедила поклоне у виду безглутенских производа.