ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ОПШТИНЕ
01. авг 2023.

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ОПШТИНЕ САВСКИ ВЕНАЦ СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ

У Свечаној сали општине Савски венац данас је обележена слава oпштине Свети Стефан Деспот Српски.  Домаћин Славе био је председник Скупштине општине Страхиња Кукић , који је заједно са председником Милошем Видовићем и парохом Вазнесењске цркве у Београду Драганом Радовановићем преломио славски колач. Традиционално ломљење славског колача обављено је у присуству oпштинског руководства, запослених, пријатеља општине и других уважених гостију.

Српска православна црква данас слави Светог Стефана Лазаревића, деспота српског, заједно са његовом мајком, Светом књегињом Милицом, монахињом Евгенијом. Деспот Стефан Лазаревић је био син и наследник светог српског кнеза Лазара Хребељановића, који је погинуо у бици са Турцима на Косову 1389. године, и кнегиње Милице. На почетку своје владавине (1393. године) Стефан је носио титулу кнеза. Српски Деспот је постао 1402. године,a 1403. прогласио је Београд својим главним градом и увео га у ред важних европских књижевних центара. Деспот Стефан Лазаревић важио је за изузетно доброг војсковођу и витеза и сматра се једним од највећих српских књижевника средњег века о чему говори и његово најпознатије дело „Слово љубве“.

Мошти Светог Стефана Деспота Српског данас се налазе у манастиру Копорин који се налази близу Велике Плане, који је уједно и задужбина Стефана Лазаревића.