Награда „Исидора Секулић” уручена Александру Јеркову
20. јун 2024.

Награда „Исидора Секулић” уручена Александру Јеркову

Свечаним уручењем књижевне награде „Исидора Секулић” Александру Јеркову, за књигу „Истина (српске) књижевности“ (Албатрос Плус, 2023), отворена је манифестација „Дани Исидоре Секулић” у Кући краља Петра Првог на Сењаку.

Новчану награду добитнику је уручио председник Скупштине Градске општине Савски венац Страхиња Кукић, а Повељу и Плакету члан Општинског већа Дејан Герић заједно са председником жирија Петром В. Арбутином.

Председник Скупштине је истакао да Општина Савски венац негује традицију сећања на Исидору Секулић, која је стварала и последње деценије свог живота провела на овој општини.

- Као што Исидорина дела трају и трајаће вековима, тако и ова књижевна награда постоји више од 50 година  – рекао је Кукић и честитао овогодишњем добитнику, професору Александру Јеркову, који је признањима за свој рад придружио још једну угледну награду.

Књижевна награда „Исидора Секулић“ установљена је Одлуком Скупштине општине Савски венац 1967. године и додељује се сваке године појединцима за успешно књижевно дело остварено у књижевним жанровима којима се бавила Исидора Секулић, а које је написано на српском језику и објављено у Србији током претходне године.

Жири књижевне награде „Исидора Секулић“ у саставу: Лаура Барна, Добривоје Станојевић и Петар В. Арбутина саопштио је да је на конкурс ове године пристигло 46 књига. Одлуком чланова жирија награда која носи име наше велике књижевнице припала је професору Јеркову.

Свечаност у Кући краља Петра употпуњена је читањем Исидориних цитата и наступом ученика Музичке школе „Даворин Јенко“.

Манифестација „Дани Исидоре Секулић“ наставиће се сутра од 19 часова, уз „Исидорину чајанку“ и разговор са добитником награде у присуству чланова жирија, у оквиру пројекта „Исидора нас слуша“.