Књижевна награда - Исидора Секулић
14. јун 2024.

АЛЕКСАНДАР ЈЕРКОВ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ИСИДОРА СЕКУЛИЋ“

На састанку одржаном 14. јуна 2024. жири за књижевну награду „Исидора Секулић“ у саставу: Лаура Барна, Добривоје Станојевић и Петар В. Арбутина одлучио је да Награда „Исидора Секулић“ припадне Александру Јеркову за књигу „Истина (српске) књижевности (Албатрос Плус, 2023).

-Књига „Истина (српске) књижевности“ Александра Јеркова у овогодишњем избору књига пристиглих на конкурс за Награду „Исидора Секулић“ наметнула се пре свега оригиналном тематско-мотивацијском перспективом, односно сазнајном отвореношћу према свим аспектима искуства (и искушења) савременог човека у хоризонталној и вертикалној културолошкој, друштвеној, историјској, уметничкој... сфери колективног и индивидуалног искуства. Сазнајни вектори овог истраживања и оригиналних закључака који из њих произилазе утолико су значајнији јер се крећу без идеолошких и теоријских ограничења, у равни прошлост-садашњост-будућност, вертикално и трансцендентално од књижевне истине, спасења и суноврата личности или заједнице, бивства, реализације судбине и присуства смисла у динамици и потврђивању вредности књижевних дела, као најузвишенијих аспеката постојања једног народа, језика и националне оставштине. Ширина контекста и разнолики утицаји и увиди на путу овог оригиналног симболичког трагања показују (и доказују!) да је књижевност најузвишеније постојање утемељено интертекстуалним укрштајима историјске судбине Европе, Србије, епоха које су прошле и оних које долазе из несигурне и већ девастиране будућности. Или како аутор каже, пишући о роману „Опсада цркве Светог Спаса“ – Горана Петровића, посредно, ауторефлексивно и аутопоетично описујући и своје поетичко вјерују и идеју ове књиге: „Резултат је тријумф у ономе што је морало бити најтеже: како не бити патетичан, ни сентименталан, како остати драг а бити искрен, како волети а не хвалити што не треба, како бити достојан али и удостојити, како се молити у усамљеном часу писања и гласно благосиљати у великом часу приповести и бриге“ – наведено је у саопштењу жирија.

Свечана додела ове угледне књижевне награде одржаће се у четвртак 20. јуна, а разговор са добитником, уз чланове жирија, у петак 21. јуна 2024. у 19 часова, у оквиру пројекта „Исидора нас слуша“ у Кући краља Петра I, на Сењаку.